Denne videoen fra en forelesning av Michael Wesch er en god gjennomgang av hvordan web 2.0 teknologien kan brukes i skolen.
Du finner flere interessante videoer på youtubesiden hans.
Web 2.0 - sosial bruk av nettet. Du bruker applikasjoner direkte i nettleseren, deler og får informasjon, kunnskap osv med andre nettbrukere med samme interesser.
Applikasjoner som de vi nevner på denne siden danner sammen med en wiki eller blogg et godt utgangspunkt for å skape elevens digitale arbeidsbok.

Les mer om web 2.0 på 23 ting om web 2.0. Web 2.0 teknologien er nå en så integrert del i moderne industri og arbeidsliv det er vanskelig å komme utenom det når man feks skal dokumetere digitale ferdigheter i jobbintervjuet til drømmejobben. Les mer om det her.Høgskolelektor ved Avdeling for Informatikk og e-Læring ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) Svend Andreas Horgen har skrevet en Knol om Web2.0. Den finner du her.
Blogger
Les mer om hva en blogg er i denne wikipediaartikkelen. På idrettsfag er elevene godt igang med blogging. Vi bruker blogger.com. Dette er et greit sted å etablere elevblogger. En blogg er en tekstsamling på nett. I skolen er en blogg godt egnet for egen refleksjon rundt læring, skrivetrening osv. Den er og godt egnet til prosessorientert skriving. Ved å opprette elevblogger får hver elev et nettbasert tekstarkiv som gjennom et eller flere skoleår kan bli en god digital mappe som viser egen utvikling og refleksjon. Dette er et verktøy som kan brukes i alle fag, man kan legge inn tekst, bilder, video og på den måten utvide sin digitale kompetanse.
Har du mange blogger du følger med på så er RSS et viktig verktøy for å holde orden på disse.

Wiki


Hva er en Wiki ? Du er nå inne i en Wiki. Det er en nettbasert tjeneste godt egnet for informasjonsdeling. Man kan sette opp wikien slik at alle kan delta eller man kan beskytte den slik at kun godkjente brukere kan endre stoffet (slik som denne er satt opp). Den mest kjente wiken er nok wikipedia, men det er og mange andre wikier på nettet. Noen store og noen små . Her et eksempel på en wiki laget av en lærer ved Sandvika vgs. Her et godt eksempel på en meget gjennomført wiki fra Fetskolene.Her er en norskwiki laget i norskfaget her på Jåttå. Kanskje denne filmen gir dere noen gode tips til hvordan wikier kan tas i bruk i læringsarbeidet.


RSS

Rss er en abonnementstjeneste der du kan abonnere på nettsider. Istedenfor at du sjekker mange ulike nettsteder for nye innlegg så kommer disse til deg i en oversiktelig layout. Nye innlegg blir markert og du kan dele disse med andre, merke spesielt interessante innlegg og enkelt sortere disse i mapper osv. Les om RSS her. Lag deg en konto på Google rss leser
Andre RSS-lesereDiigo
Instapaper

Samskriving

Google docs - Skriveprogram på nett. Du finner det her.
IEtherpad Godt verktøy for direkte samarbeid der man skriver i det samme dokumentet. Ingen tidsforsinkelse. Det samme finner dere i andre tjenester som f.eks Typewith.me og Titanpad. IEtherpad, Typewith.me og Titanpad krever ingen innlogging.

Evernote

Evernote er et verktøy som kan brukes til mye. Det er spesielt nyttig til å ta vare på nettsider/artikler for senere lesing og for å kunne dele disse samlingene med andre. Det er og et organiseringsverktøy der du kan gjøre egne notater, kombinere disse med netartikler, bilder osv.

Video

Det er mange kilder du kan sette inn video fra - eller laste opp dine egne.
Vimeo
Youtube
NRK skole
Synctube - program som lar deg se videoer fra f.eks youtube og Vimeo i virtuelle rom og chatte om videoen mens du ser den. Lærer kan opprette rom og alle elevene vil da se samme videoNår man skal bruke youtube videoer (eller video fra andre nettsider - som f.eks denne ) i undervisningen så kan det være lurt å laste disse ned på egen maskin først. Her er et par forskjellige måter å gjøre det på:

Den enkleste - 3outube.com
Bare bytt ut y'en i youtube med et 3-tall, og trykk deretter på "Download .MP4"
Mer informasjon og enkel veiledning finner du på www.3outube.com

Litt flere valgmuligheter - kickyoutube.com
Kickyoutube gir deg litt flere valgmuligheter i form av en rekke filformater.
Det er så enkelt som at du skriver inn kick etter www i en youtubelenke (slik som dette: http://www.kickyoutube.com/watch/?v=ER13). Du vil da få frem mulighet til å legge til en knapp i nettleseren din. Klikk på denne når du er inne i youtube, velg så det formatet du ønsker - mp4 (som er det mest anvendelige formatet) flv, mpg osv og klikk go. Goknappen vil da endres til en knapp med tittelen down. Høyreklikk på denne og velg last ned koblet fil som (mac) eller lagre fil som (PC). Lagre filen i mappen filmer.

Kun flashvideo - idownloadyoutubevideos.com
Du kan og laste ned videor via denne nettsiden . Lim inn linken (urlen) til den videoen du vil laste ned. Høyreklikk på den nedlastingslinken som da bli generert og velg last ned fil som eller lagre fil som og velg hvor du vil lagre den/gi den et filnavn.

Bilder

pixlr.png
CreativeCommons søk . Her kan du finne mange ulike medietyper som er CClisensiert
FlikrCC (De bildene du finner her er lisensiert med CreativeCommons lisens og kan fritt brukes) - Jåttå sin Flikr konto
Stockexchange - gratis/lisensierte bilder.
Life fotoarkiv - historiske bilder som fritt kan brukes (men oppgi som alltid kilde)
Microsoft clipart
Pixlr . Enkelt bilderedigeringsprogram på nett.
Tilslutt et enkelt og nyttig verktøy for å redusere størrelsen på bilder - Just resize it - gjør akkurat det på
en enkel måte
SUMO Paint er en annen, tilsvarende tjeneste.

Lyd

Samlinger med royalty fri og/eller CC-lisensierte lydfiler
Freesound
Premiumbeat
Opuzz
Proudmusiclibrary

Tidslinjer
En enkel måte å lage flotte tidslinjer på. - www.dipity.com
Timerime - et annet tidslinjeverktøy.

Middelalderen on Dipity.


Capzles - tidslinjeverktøy

Diverse verktøy

Ordsskyer - wordle.net
Voicethread
Screencast-o-matic - ta enkelt opp videoer av skjermen - screencaster på godt norsk
Symbaloo - lag din egen webmix
Answergarden - lag spørsmål og få svar fremstilt visuelt. Egner seg til enkel respons fra elever. Kan embeddes i Itslearning.
Photobabble. Lar deg legge lyd opp på et enkelt bilde, f.eks for å fortelle en historie, lage orddefinisjoner osv.
ArtPad - enkelt webbasert tegne og maleverktøy
Oneword - kreativ skriving, du får et ord og 60 sekund til å skrive om det (engelske ord)
Google search stories - la internettsøkene dine fortelle en historie. kretivt og enkelt verktøy som gir stilige resultater.
Quizrevolution. Lag spørsmål med både bilder, lys og video. Elevene kan svare uten konto, men de må ha en konto om du skal kunne sjekke svarene.
Google fusion tables. Verktøy som lar deg presentere statistikk - egen eller andres -på en ny måte

Presentasjonsverktøy

Prezi - et veldig annerledes presentasjonsverktøy
Sliderocket - nettbasert powerpoint.

Sette inn dokumenter

Scribd - bruk embedfunksjonen for å sette inn dokumenter/pdfer
Slideshare - her kan du dele/finne powerpontpresentasjoner. Last opp dine og bruk embedfunksjonen for å sette disse inn på wiki/blogg

Animasjoner

Goanimate - enkle animasjonsfilmer
Stripgenerator - enkle tegneseriestriper
Bitstrips- tegneseriegenerator
Xtranormal -lag din egen animasjonsfilm

Tankekart


Freemind -anbefales. lastes ned og installeres på maskinen. Gratis å bruke (Opensource)
Bubbl
Mindomo

Glogs

En digital nettavis. Finner den her