Table of Contents


Lisens

Det er mange gode kilder for bruk av bilder i presentasjoner, på nett osv. Husk at du må tenke på lisens hvis du skal bruke bildene på nett, f.eks på en blogg eller på en wiki. Bilder merket med CC (Creative commons) kan brukes mer eller mindre fritt. (Ulike versjoner av en CC lisens).


Hvor finner man så CClisensiert materiale?

Jåttå er på Flikr.

Flikr er en bilde og videotjeneste der man kan laste opp bilder og video (primært bilder). Flikr var en av de første web 2.0 applikasjonene. Bilder kan kommenteres, blogges og du kan gjøre enkel redigering. Du kan og velge om du vil dele bildene dine med alle eller bare med spesielt inviterte. Den siste er vel mest aktuell hvis du skal bruke dette i skolen, f.eks bilder fra siste prosjekt.

Har du bilder som burde vært lagt ut på Jåttå sin Flikr konto - send disse til Frode .

Oversikt over creative commons lisenser:

Iphoto09

Iphotologo.png
Bilderedigering

Det finnes flere gode og enkle programmer for bilderedigering. Noe kan du og gjøre i iphoto. Noen programmer for ulike bruk listes opp her - test ut. Husk å beholde en original av bildet før du tester ut redigering.
  • JustResizeit - Enkelt program for å redusere størrelse og kvalitet på filen
  • GIMP - Open source program som kan gjøre det meste av bilderedigering (støtter lag osv) - Ofte benevnet som gratisversjonen av Photoshop. Avansert brukergrensesnitt.
  • Irfanview - bildebase og enkel redigering. Kun for PC.
  • Picasa - bildebaseprogram og enkel redigering. Kan i hovedsak gjøre det samme som i Iphoto med dette. Tilgang til webgalleri. Finnes både for PC og Mac
  • Dropfix - enkelt og gratis program for å redusere bilde- og filstørrelse